Tieteellinen koe ja käytännön työ

Informaatiotulvaan suhtautuminen sekä tieteen lähestymistavat.

Tieteellinen koe ja käytännön työ

ViestiKirjoittaja tapiok1 » 07.01.2019 15:56

Olen pitkään miettinyt minkä vuoksi mieleeni ei juolahda mitään käytännön tieteellistä koetta, jonka voisin itse helposti omin avuin suorittaa. Mutta nyt juolahti mieleeni oma versio Galileo Galilein kuuluisasta kokeesta, jossa pudotettiin esineitä Pisan kaltevasta tornista.

Mitä jos yksi esine olisi kiinteä 5 kg käsipaino tai punnus ja toinen esine olisi suuri ontto pallo, jonka sisässä olisi pienempiä onttoja palloja joiden sisässä olisi eri tiheyden omaavia palloja. Eli eräänlaisia maatuskoja. Eli olisi tuossa ontossa pallossa vaikka kymmenen eri tiheyden omaavista metalleista tehtyä onttoa palloa, joiden sisässä puolestaan olisi kiinteitä eri tiheyden omaavia palloja. Olisiko kokeen tulos sama? Luultavasti olisi, eikö niin???'

Lisäksi tuon onton pallon sisässä voisi olla valo ja kamera, joka kuvaa pallojen käyttäytymistä. Kaiketi on itsestään selvää kyllä, että kaikki nuo pallot putoavat samalla nopeudella. Mutta tahtoisin silti tehdä tämän kokeen. Paljonkohan maksaisi kokeen järjestäminen? Luulen että 10 000 eurolla pitäisi selvitä, mutta saatan olla väärässä. Kukaan ei ryhdy tuollaiseen kokeeseen, joka maksaa noin paljon ja jonka lopputulos on jo ennen koetta lähes itsestään selvä. Putouskorkeus olisi ehkä 50 metriä tai yli.
tapiok1
Komentaja
Komentaja
 
Viestit: 658
Liittynyt: 10.05.2018 22:59

Re: Tieteellinen koe ja käytännön työ

ViestiKirjoittaja tapiok1 » 07.01.2019 15:57

Katselin tänään kirpputorilla talvijalkineita ja naisten jalkineita oli kymmeniä pareja myynnissä, mutta miesten jalkineita vain pari paria. Tuli mieleen tilastotieteellinen tutkimuskohde. Ovatko naisten jalat enemmän samankokoisia kuin mitä miesten jalat ovat. Senkö tähden naisten on helpompi myydä käytettyjä kenkiä kun yksi koko esim. 39 sopii sadalle naiselle kun taas miehissä yksi koko esim. 41 sopii vain 20:lle miehelle.

Onko naisten jalkojen koon keskihajonta pienempi kuin miesten jalkojen vastaava ja jos niin on niin mistä se johtuu?

Esiintykö miesten pituuskasvussa suurempi hajonta kuin naisten? Ovatko naiset kooltaan standardisoidumpia kuin mitä miehet ovat? Onko esim. naiset noin 155-175 cm pitkiä kun taas miehet ovat 160-190 cm pitkiä eli naiset sijoittuisivat 20 cm hajonnan sisälle kun taas miehet vaatisivat itselleen 30 cm hajonnan? Mutta tämä on pelkkää spekulaatiota ja arvailua. Tutkimuksen tekeminen asiasta voisi maksaa jopa 300 000 euroa ja saatu tieto olisi arvoltaan melko vähäpätöinen eikä koskaan maksaisi itseään takaisin.

Tutkimuksen tekeminen on tänä päivänä arveluttavan kallista verrattuna saatuun hyötyyn? Pienenkin yksityiskohdan tarkistaminen voi vaatia satoja tuhansia euroja.
tapiok1
Komentaja
Komentaja
 
Viestit: 658
Liittynyt: 10.05.2018 22:59


Paluu Yleistä tiedosta ja tieteestä

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron